Creatief met foto’s

5 december '23

Heel wat mensen laten zich inspireren door Pinterest, interieurmagazines of tv-programma’s bij de inrichting van hun woonkamer. En dan heb je misschien wel de meest trendy kleuren, de tofste ideeën en perfecte combinaties… Maar toch ontbreekt er dan iets. En dat is die personal touch. Dat wat jouw interieur zo uniek maakt, namelijk jouw persoonlijkheid. Wil je weten wat je kunt doen om je interieur meer karakter te geven? Waardoor je het gevoel krijgt dat alles echt bij jou als persoon past? Lees dan snel verder.

image alt

Originele mogelijkheden

Werken met foto’s. Uiteraard kun je naar de eerste de beste Ikea, Leen Bakker of Kwantum hollen. Maar daar scoor je alleen foto’s die iedereen al heeft gezien. Een hangtrap in de jungle, een orchidee of de skyline van New York. Maar wist je dat je ook op een veel originelere manier te werk kunt gaan? Hieronder belichten we enkele creatieve mogelijkheden.

1. Combineer foto’s op een speelse manier

Ongetwijfeld heb je enkele onvergetelijke momenten vereeuwigd op papier. Misschien heb je ooit de Machu Picchu beklommen in Peru. Of een rondje gezwommen in een rooftop pool van een hotel in Bangkok, kennisgemaakt met de gastvrijheid van de Masai in Kenia of genoten van de prachtige Noorse fjorden. Dat zijn stuk voor stuk fantastische herinneringen die je het liefst wil uitprinten en ophangen. Dat kun je doen door tientallen lijstjes te combineren.

Kies een combinatie die het best bij jouw interieur past:

 • Hang lijstjes op van verschillende groottes en breedtes. Kies voor zowel ronde, vierkante, rechthoekige als ovale lijstjes.
 • Hang enkel lijstjes met identieke afmetingen en kleuren aan de muur.
 • Combineer lijstjes met andere decoratiematerialen, zoals een wandklok, dierenkop, spreuk, plank, spiegel, tekening of plant.
 • Hang de foto’s (zonder lijstjes) op met magneettape op een magneetbord.
 • Plak je foto’s met tape vast aan de muur.
 • Hang ze door middel van kleine knijpertjes aan een draad.

2. Vertel iets over jezelf door middel van een foto én een figuur

Is jouw favoriete land Australië? Hang jouw foto’s dan in de vorm van dit gebied. Ben je helemaal weg van New York? En kun je de citytrips naar deze wereldstad niet langer op één hand tellen? Dan kun je jouw meest geliefde foto’s hangen in een ‘I love NY’-vorm. Dus ook die foto die je gemaakt hebt bij het Vrijheidsbeeld of bijvoorbeeld Central Park, Times Square, Madison Avenue of de Brooklyn Heights Promenade.

3. Maak je eigen wanddecoratie met IXXI

Dankzij IXXI maak je verschillende foto’s aan elkaar vast om vervolgens op te hangen. Je kunt ook kiezen voor één grote foto als eyecatcher die door IXXI in verschillende kleinere foto’s wordt onderverdeeld. Zo krijg je één geheel. Dat is heel eenvoudig. Je selecteert het beeld dat je wenst, je klikt de juiste afmeting aan en ten slotte hang je alles op met behulp van de bijgeleverde tools. Het resultaat is niet alleen mooi en opvallend, maar vooral ook persoonlijk.

4. Vereeuwig jouw persoonlijkheid in panelen

Eén grote foto aan de wand maakt heel wat gevoelens los. Maar een onderverdeling van een krachtig beeld in 3, 5 of 7 panelen heeft soms net iets meer effect. Beschik je over een magische foto van je huwelijk op het strand van Ibiza? Of ooit een prachtige groep rendieren kunnen fotograferen in Groenland? Laat die foto dan uitvergroten in verschillende panelen. Als je een creatieve (hobby)kok bent, kun je jouw beste gerecht in diverse panelen naar voren laten komen. Of verschillende krachtige beelden combineren die met voeding te maken hebben.

5. Verwerk jouw beste foto op diverse materialen

Een foto hoeft niet altijd in een lijstje vereeuwigd te worden. Op een plank. Of aan de muur. Verander je foto eens in een subliem foto-product, zoals een muursticker of textielposter, fotobehang of LED-panelen aan het plafond. Je kunt ook kiezen voor andere materialen. Laat je foto bijvoorbeeld uitvergroten op:

 • canvas
 • aluminium
 • plexiglas
 • plexibond
 • foam
 • kunststof (forex)
image alt

6. Gebruik je smart-tv als fotolijst

Smart-tv’s kun je tegenwoordig niet langer wegdenken. Maar wist je dat sommige apparaten worden uitgerust met extra functies? Zo is de QLED TV van Samsung voorzien van een zogenaamde ‘ambient mode’. Zodra je televisietoestel in stand-by modus staat, hoef je voortaan niet langer op een saai, zwart scherm te kijken. Via een app op je smartphone fotografeer je eerst de ruimte die zich achter je toestel bevindt. Vervolgens kun je die achtergrond projecteren op je scherm. Op die manier gaat je toestel volledig op in het interieur. Vind je dit maar niets? Dan kun je je favoriete foto projecteren. Zo functioneert jouw televisietoestel meteen ook als fotolijst.

Laat je verbeelding de vrije loop en verras je vrienden en familie met je creativiteit.

  Actueel
  Meer tips